måndag 18 juni 2012

Visste ni att...



  • ...krokodiltårar är ett uttryck som används för "falsk gråt" - när någon bara låtsas vara ledsen. Uttrycket kommer ifrån att krokodiler kan se ut att gråta. Förr i tiden trodde man att krokodilen låtsades gråta för att locka till sig små barn som tyckte synd om dem.
  •  ... när vi gråter bildas det speciella ämnen i kroppen som får oss att må bra och slappna av.
  • ... när vi gråter av smärta, hjälper ämnena som bildas till att minska det onda och sprider en skön känsla i kroppen. 
  • ... det finns ett träd som heter tårpil. Namnet kommer ifrån att trädet kan avge en droppande vätska från bladen. Förr i tiden användes trädets grenar ofta för att pryda gravar. Därför förknippar många trädet med saknad och sorg. 
  • ... vissa forskare anser att gråt är ett slags urinsikt som uppkom innan människan hade något egentligt språk. Enligt den teorin har gråt tidigare fungerat som ett sätt att påkalla flockens uppmärksamhet, när man är rädd eller är i fara. Egentligen borde gråt ha forsvunnit som kommunikationsform, eftersom människan har utvecklat ett språk. Men det är troligt att vi fortfarande omedvetet använder gråt i situationer där vi har svårt att klä våra känslor i ord, t.ex. i samband med sorg eller rädsla. På samma sätt gråter som bekant spädbarn som ännu inte har något språk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar